top of page
drop.jpg

Hva er eteriske oljer?

Eteriske oljer er en enestående gave fra naturen til oss mennesker. Aromatiske planter produserer duftende essenser i. Dette gjør plantene som en del av plantenes livs prosses med fellesnavn fotosyntese. Plantene nyttiggjør seg vann og næringsstoffer fra jorden, samt lys og varme fra solen i den kompliserte fotosyntese prosessen. 

De naturlig forekommende sekretene tiltrekker seg nyttige insekter, som bier, for å hjelpe planten med befruktning av frø, samtidig som de avviser mindre vennlige insekter som ellers ville ødelegge planten.

I mange planter befinner sekret cellene seg nær overflaten i blomster og blader. Passerer man disse plantene og kommer borti, så frigjøres sekretene og luften blir fylt av duft. Det vakre og magiske med disse essensene beskrives gjerne som plantenes livskraft, energi og plantenes sjel. Når plantemateriale fra disse aromatiske plantene blir destillert (vanligvis ved dampdestillasjon), så gjennomgår essensene en subtil kjemisk prosess og blir til eteriske oljer.

Uttrykket ’eterisk olje’ blir generelt brukt på alle typer aromatiske oljer som anvendes til aromaterapi, selv om dette teknisk sett ikke er korrekt. Oljer som blir fremstilt fra sitrusfrukter ved enkel pressing av skall, er fremdeles planteessenser. Noen blomsteroljer, som for eksempel Jasmin blir fremstilt ved enfleurage eller løsningsmiddel ekstraksjon. Det fremstilles et voksaktig fett, som undergår videre alkohol ekstraksjon før det endelige produkt som kalles ’absolu’. Men for enkelhets skyld bruker man som oftest uttrykket ’eterisk olje’ på alle typer aromaterapi oljer.

Basis egenskaper ved eteriske oljer

De fleste eteriske oljer er lyse av farge, klare og lett flytende, mens en del da naturlig er med ulike farger og viskøse. De har imidlertid en felles egenskap og det er at de kun er løselige i vegetabilske oljer så som mandelolje og solsikkeolje, og i konsentrert alkohol. De løser seg ikke i vann og dette har selvfølgelig følger for hvordan de brukes i aromaterapi, kosmetikk, matvarer etc.

Eteriske oljer er svært konsentrerte og kraftfulle eller potente. De må derfor fortynnes før bruk. I aromaterapi massasjeblandinger fortynnes de eteriske oljene gjerne til 2-3 prosent. Eteriske oljer blir kun sjeldent bruk ufortynnet, som for eksempel Tea Tree olje ved lokal behandling av vorter.      

De fleste eteriske oljer er også svært flyktige og de fordamper ganske raskt når de eksponeres for luft som for eksempel ved massasje og i bad. Og jo høyere temperatur det er jo raskere fordamper de. Så de eteriske oljene oppbevares best på lufttette mørke brune glassflasker.     

Eteriske oljer i aromaterapi

Eteriske oljer er hovedverktøyet for aromaterapeuter. Uten eteriske oljer hadde vi ikke hatt aromaterapeuter. I aromaterapeutens hånd blir de eteriske oljene et subtilt verktøy for behandling. I denne settingen med profesjonell aromaterapi har kanskje de eteriske oljene sin største verdi.

Slik behandling består av to deler. Den første delen er konsultasjonen der aromaterapeuten finner ut hvilken behandling som er best for pasienten og hvilke eteriske oljer som skal brukes. Dette følge opp med tillaging av en massasjeblanding bestående av 2-4% med de valgte eteriske oljene blandet ut i en velegnet vegetabilsk olje, for eksempel mandelolje. Deretter følger selve behandlingen eller massasjen, som regel full kroppsmassasje.

Noen ganger kan en enklere behandling av hode, nakke og rygg massasje være riktig for pasienten. I tillegg tilbyr enkelte aromaterapeuter ansiktsmassasje, lymfedrenasje og andre spesialiserte aromaterapi behandlinger med eteriske oljeblandinger.

Etter en profesjonell aromaterapi behandling er det aromaterapeuter som tilbyr å lage blandinger med eteriske oljer for hjemmebruk, som kroppsolje eller badeolje. Dette for å forsterke behandlingen og få den til å vare lenger.


 

ess.jpg
bath.jpg

Bruk av eteriske oljer hjemme

Det er mange måter å bruke eteriske oljer i hjemmet, med eller uten råd fra en profesjonell terapeut. Men det er viktig å sette seg godt inn i oljenes egenskaper og sikkerhet ved bruk. Har man gjort dette kan bruken av eteriske oljer være både morsomt, behagelig og nyttig.

 

I badet.

Det de fleste tenker på er bruk av noen dråper eterisk olje i badet, men det er så mye mer i dette enn kun å velge en tilfeldig eterisk olje og tilsette noen dråper til vannet! Etter kroppsmassasje er bruken av eterisk olje i badet den mest effektive og behaglige formen for aromaterapi. Den terapeutiske effekten av vann og bad er velkjent, men når man i tillegg bruker eteriske oljer blir opplevelsen helt spesiell.

Aromatiske bad er både enkle og variasjonen er nærmet uendelig.  Et bad med eteriske oljer kan være avslappende, stimulerende, oppfriskende og ha en afrodisisk virkning. Du kan behandle ulike hudproblemer og verkende muskler, men den mest vanlige anvendelsen er likevel beroligende avstressende bad med eteriske oljer.

 

Tilsetting av eteriske oljer til badet er svært enkelt. Fyll badekaret med vann og tilsett deretter 4-8 dråper med eterisk oljer like før du setter deg. Rør oljen inn i vannet med hånden, da de eteriske oljene ikke er løselig i vann. Ikke tilsett de eteriske oljene for tidlig, da mye av oljene ellers vil fordampe.

Du kan også lage en badeolje ved å bruke for eksempel mandelolje. Ta en barneskje med mandelolje og tilsett 4-8 dråper med eterisk olje. Tilsett så denne blandingen til badet. En klassisk beroligende badeblanding er 2 dråper lavendel , 2 dråper geranium og 2 dråper kamille eterisk olje.

 

Aromalamper og vifter.

Andre måter å bruke de eteriske oljene på er via aromalampe (telys lampe), aromavifte og aromaspreder. Dette er alle behagelige og naturlige måter å duftsette rom på.

Aromalamper er gjerne laget av keramikk eller stein og bestå av et nedre kammer med telys og en skål med vann. Når telyset er tent tilsettes 8-10 dråper med eterisk olje etter ønske på vannoverflaten. Etter hvert som vannet varmes fordamper den eteriske oljen og duftsetter rommet. Sitrongress er en effektiv olje som holder insekter på avstand, mens geranium og bergamot eteriske oljer nøytraliserer sigarettrøyk og ubehagelig duft. For å redusere patogene bakterier i lufta anbefales tea tree olje, rosmarin eller eukalyptus. Og for å skape en beroligende atmosfære kan du prøve ut røkelsestre eller sandeltre eteriske oljer.

Aromavifter egner seg for å duftsette større rom. Her påføres 10-15 dråper eterisk olje til et utskiftbart filter som sitter i en luftstrøm. En fin anvendelse av aromavifter er til venteværelser og lignende der mange mennesker samles. Bruk av tea tree eterisk olje vil her redusere faren for smitte av bakterier via luft betydelig.

Aromaspredere er gjerne flasker med blandinger med eteriske oljer der oljene trekkes opp i bambuspinner. De eteriske oljene vil her fordampe over tid. Disse egner seg godt til bad og toalett der bruk av aromalamper uten tilsyn kan være en risiko.

 

Rom spray.

Den enkleste måten å bruke eteriske oljer på i huset er antagelig i rom sprayer. Dette er rett og slett glassflasker med spray fylt med vann tilsatt eterisk olje. Effekten er mindre kraftig enn med aromalamper og vifter, men noen preferer mindre duft og dessuten har sprayene umiddelbar virkning. Det er viktig å huske at de eteriske oljene ikke løser seg i vann så flasken må ristes godt rett før bruk. I en glassflaske på 100 ml med kaldt rent vann er 50-60 dråper med eterisk olje passende.

 

Til en rom spray for toalettett anbefales en blanding med 20 dråper sedertre, 20 dråper bergamot og 20 dråper søt appelsin eterisk olje. Til en sensuell rom spray kan du prøve 10 dråper rose blend, 10 dråper patsjuli, 20 dråper mandarin grønn og 20 dråper sandeltre blend.

 

Duft for papir og sengetøy.

Det er svært romantisk og motta et parfymert brev, eller en gave med duftende papir. Duftende papir var svært populært tidligere før vi begynte å sende epost og sms’er i stort omfang. Du vil sikkert bli populær om du bruker duftende papir til passende anledninger. Hvorfor ikke bruker noen dråper med eterisk juleolje på julegavene ?

Alternativt kan du bruke noen dråper med eterisk olje på sengetøyet eller hvorfor ikke undertøyet!

 

Ta noen ark med hvitt papir eller bomullpads og tilsett 5-6 dråper eterisk olje. Plasser disse i en eske med skrivepapir. Etter et par dager har skrivepapiret fått en delikat duft. Rose eterisk olje er svært romantisk, mens lavendel passer mer for bestemor og tanter.

Plasser noen bomullpads med eterisk olje sammen med sengetøyet i skuffen og du vil få en behagelig duft på tøyet. En blanding med noen dråper lavendel, ylang ylang og bergamot gir en god duft. Alternativt kan du prøve noen dråper med lavendel 40/42 olje i skyllevannet i vaskemaskinen.   

2018-12-02 19.10.57.jpg
bottom of page